Українські рок-кліпи 90-х

0

90 роки ХХ століття – важкий та водночас визначний час в історії української нації. Розпад Радянського Союзу, проголошення незалежності України зумовили стрімкий розвиток культури. Починається нова сторінка у вітчизняній музиці, з’являються нові гурти, дехто повертаються з еміграції на Батьківщину. Деякі з них уже припинили своє існування, але залишилися в нашій пам’яті та серцях, інші ж зазнали реінкарнації та вийшли на небосхил сучасної естради. Рушійною силою стало відчуття повної свободи та незалежності. Відкриття нових телеканалів дає поштовх до екранізації пісень, кожен намагався записати гарну відеороботу та потрапити в телевізор. Саме в цей час кліпи набувають масовості. Тож давайте пригадаємо, чим підкорювали телепростір наші улюблені гурти.

1995 рік
Скрябін – “Той прикрий світ”

У роботі панує своя особлива атмосфера. Автомобільна подорож на тлі зміни картинок світу, дощ, глибокий текст…

Кліп на пісню «Той прикрий світ», яка пізніше ввійшла до альбому «Казка», є, мабуть, найбільш депресивною роботою в кар’єрі Скрябіна.

Табула Раса – “Шейк Шей Шей”

Кліп на пісню «Шейк Шей Шей» з альбому «Казка про май» свого часу транслювався на всіх провідних телеканалах. За підсумками року в хіт-парадах вона займала почесне четверте місце.

Хіт Лагопонова, якого називають поетом-абстракціоністом нашого часу, співають і досі.

ТОК – “Sex, Wine & Rock’n’roll”

Пісня «Sex, Wine & Rock’n’roll» назавжди стала візитівкою гурту. Трек «Sex, Wine & Rock’n’roll» виконано в кращих традиціях хеві-металу. Щодо кліпу, то в ньому присутні всі три стихії – sex, wine і rock’n’roll. Кліп став доволі непоганою рок-н-рольною роботою того часу.

1996 рік

Мотор’ролла – “Революція”

Пісня «Революція» увійшла до альбому «Забави патріотів», а кліп на неї було відзнято наприкінці 1996 року. «Революція» – це власний погляд на життя, суспільство, політику, це виклик системі та самому собі. У відеоролику поєднано записи з вуличних виступів гурту, фрагменти воєнного відео та закохана пара, яку заполонила пристрасть. На перший погляд здається, що ці елементи нічого не поєднує, але це не так: у них спільна ідея та спільні прагнення, а це і є Революція.

Мандри – “Романсеро про ніжну королеву”

Кліп на композицію «Романсеро про ніжну королеву» був першим у творчому доробку Мандрів.

Чорно-біла робота з незначними кольоровими акцентами, ритмічність музики та рухів, харизма головного героя – усе це допомогло кліпу швидко піднятися на почесні перші сходинки музичних відеочартів України.

На Першому всеукраїнському конкурсі музичного відео цей кліп увійшов до трійки найкращих та був визнаний одним із найкращих у номінації «режисура».

1997 рік

Mad Heads – “Black Cat”

Пісня «Black Cat» увійшла до другого альбому гурту «Mad In Ukraine», який було видано в Німеччині компанією Rostok Records. Згодом, а саме у 2004 році, платівку було перевидано під лейблом «Comp Music», і до альбому було включено кліп «Black Cat».

«Black Cat» – композиція з драйвовим, а місцями навіть грайливий мотивом.

Воплі Відоплясова – “Весна”

Суперхіт «Весна» з альбому «Музіка» приніс гурту всенародну любов, а відео на цю пісню неодноразово називали найкращим українським кліпом.

Відео наповнене енергією, яка б’є через край, тому так і хочеться затанцювати під такі знайомі мотиви.

«Весну» від ВВ знають усі – й малі, і старі. Цю композицію заслужено можна назвати інтернаціональною, адже її знають далеко за межами України.

1998 рік

Океан Ельзи – “Там де нас нема”

Кліп на пісню з однойменого альбому «Там де нас нема». Це був перший професійний кліп гурту. Сьогодні сюжет може здатися дивним, музикантів по черзі показують у холодильнику, але це був перший український відеокліп, який транслювався на MTV.

ТНМК – “Зроби мені хіп-хоп”

Історія появи цієї пісні на світ дуже цікава. Вона доводить, що немає нічого неможливого, варто лише мати велике бажання та хоча б трохи таланту. Пісню «Зроби мені хіп-хоп» ТНМК ударними темпами підготували для конкурсу Червона рута, і їхні зусилля не були марними. Гурт отримав перше місце в танцювальній номінації та приз за найкращий шлягер фестивалю — «Зроби мені хіп-хоп». Після вдалого виступу директор «Privat-TV» Олександр Голубчик пообіцяв зняти кліп на цю пісню. Результати їхньої роботи оцінили мільйони, а ми з вами можемо пригадати, як це було.

The ВЙО – “Зорі”

У 90-х роках The ВЙО стали піонерами стилю реггі в Україні. Відео на пісню «Зорі» несе ностальгію цілого покоління тогочасної молоді. Колоритна зовнішність Мирослава та його незвичне для українського вуха виконання реггі полонило серця багатьох шанувальників. Саме в ті часи пісня «Зорі» стала маніфестом українських растафаріанців.

Відео заряджене позитивом, без змістового навантаження, гарні краєвиди українського лісостепу в поєднанні з меланхолічним звучанням занурюють в атмосферу безтурботності, яку так хотіли передати виконавці.

Друга ріка – “Впусти мене”

“Впусти мене” – це перша відеоробота колективу, «перша ластівка», як її називає сам Валерій Харчишин. Задумом режисера було зняти щось схоже на роботи гурту HIM. Під час зйомок кліпу було розбиту першу гітару, куплену колись за 15$. Також з ним пов’язаний перший в Україні шоу-бізнесовий скандал у сфері інтелектуальної власності, який набув великого розголосу в ЗМІ. У 2001 році було вирішено зробити на цей кліп рімейк, і тоді режисер Максим Поперник заявив про своє право власності на відеороботу.

Тартак – “О-ля-ля”

Пісню «О-ля-ля» було видано як радіосингл. Відеокліп до неї став першим в арсеналі гурту. У кліпі екранізовано вічну боротьбу добра зі злом. За сюжетом Сашко Положинський сидить на стільці, постійно змінюючи свій образ, а двоє інших учасників гурту виступають у ролі білого та чорного янголів, які весь час намагаються переманити його на свою сторону. Також у середині відео показано уривок із концерту гурту.

Мері – “Тепер ти Ангел”

Пісня «Тепер ти Ангел» має давню історію, це одна з перших композицій, яку було записано на професійній студії і яка потрапила в радіоефіри наприкінці 90-х.

Вдала відеоробота, у якій немає нічого зайвого, вміло підкреслює душевність композиції. Змонтовані кадри з репетицій та виступів гурту з незначними відеоефектами вдало передають потрібний настрій.

Автор: Анна Бабіч


Про Автора

Comments:

Коментарі відсутні

Гурт “Ієрархія”: « Головна мета – готовий продукт, який не соромно ставити в один ряд із улюбленими групами.»

«Ієрархія». Передісторія   Житомирська група «Ієрархія» розпочала свою творчу працю в 2009 році. Спочатку гурт виконував лише інструментальну музику, та згодом, все ж знайшовши достойну ...