Стало відомим ім’я представника України на Sziget

0

У неділю, 30 квітня, у межах pre-party фестивалю Sziget, який проходить щорічно у Будапешті, відбувся фінал конкурсного відбору на участь у ньому. Претендентів обирали слухачі шляхом онлайн-голосування, а також члени журі у складі дванадцяти музичних експертів. У київському клубі Sentrum за перемогу боролися гурти Detach, Zetetics та Atmasfera, за яких проголосувала найбільша кількість людей; судді ж надали перевагу O.Torvald, Atomic Simao та The Cancel Band.

Фіналісти вражають стильовим розмаїттям. Тут і психоделічні інструменталісти Atomic Simao, і рок-гурти O.Torvald, Detach і Zetetics, і поєднувачі хіп-хопу з джазом The Cancel Band, й інді у виконанні Atmasfera. Хтось вже досвідчений гастролер, а хтось ще ніколи не мав нагоди заявити про себе не європейській сцені. Об’єднує їх спільне й непереборне бажання представляти Україну на Europe stage двадцять п’ятого, ювілейного, фестивалю Sziget.
«Європа – це цікаво, а Sziget – чудовий шанс показати там себе. Взагалі фести – це круто, вони кардинально відрізняються від клубних виступів, хоча виділити щось найкраще – неможливо. Фестивалі завжди масштабніші, там панує своєрідна автентична атмосфера. В клубі ти майже кожного бачиш прямо перед собою, декого навіть впізнаєш в обличчя. А на фестах набагато більше людей, там можна завоювати нову публіку, саме тому артисти туди і їздять», – говорить фронтмен гурту Detach Олексій Веренчик.
Під час фіналу гурти мали право виконати до трьох композицій, після чого їх оцінювало журі, до складу якого увійшли українські продюсери, промоутери і журналісти: Володимир Сиваш, Ігор Панасенко (Stereoigor), Влад Фісун, Ростислав Русаков, Андрій Гулик, Саша Варениця, Євгенія Стрижевська, Олексій Бондаренко, Євген Кібець і Тудор Кілару, а також фронтмен шведського рок-гурту Mando Diao – Björn Dixgård і вокаліст, композитор та мультиінструменталіст із Ісландії – Högni Egilsson.
Найбільшу підтримку завоювали гурти Detach та O.Torvald. Вони стали незаперечними улюбленцями публіки. Натовп щомиті вигукував їхні імена, підспівував, а Detach Family (так Detach називають своїх фанатів – прим. авт.) навіть здійняли прапор з фотографіями учасників гурту, підтримуючи кумирів.
Саме через це більшість пророкувала перемогу і поїздку на Sziget саме якомусь із цих двох колективів. Після тривалих сперечань судді віддали пальму першості інструментальному гурту Atomic Simao.
«Ми щасливі, що нам випала честь виступати на фестивалі. Ця перемога для нас багато значить, і ми раді, що журі знається на якісній музиці. Дякуємо всім!», – звернувся до суддів зі сцени бас-гітарист гурту Микита Гавриленко.
Atomic Simao описують свій жанр як space-rock і psychedelic. Гурт вже має досвід виступів за кордоном, а також участі в українських фестивалях, таких як Гогольfest, Arsenal Open-Air, Koktebel Jazz Festival та ін. Цьогоріч хлопці випустили свій третій альбом Echo.
Організатори конкурсу також розіграли серед глядачів кілька семиденних квитків на цьогорічний Sziget. Фотоконкурс проводила газета NVRMIND, яка таким чином обрала представника свого видавництва на фестиваль, а ще два квитки прямо на концерті виграв уже бувалий відвідувач «Острова свободи», для якого ця поїздка стане третьою.
«Насправді неважливо, хто виграє і поїде на Sziget. Головне – якісно представити нашу країну, а хто це буде – немає різниці. Суть в тому, що українська музика нарешті розвивається і стає різноманітною. Це найцінніше», – поділився думками перед концертом фронтмен гурту O.Torvald Євген Галич.
Нагадаємо, у 2017 році один із найбільших у Європі фестиваль Sziget відбудеться з 9 по 16 серпня в угорській столиці і стане ювілейним. Окрім Atomic Simao, Україну на ньому представлять гурти BRUTTO, DakhaBrakha та інші.
Автор: Анастасія Пекарська


Про Автора

Comments:

Коментарі відсутні

CORE чи КОР?

Усі ми звикли до того, що наші українські гурти потрібно порівнювати до закордонних. Особливо, якщо вони грають кор. Давайте ж розберемо, у чому відмінність і ...