Breaking News

  • Twelves. Музика – це те, чим я дихаю…

  • SmilaRockFest 2017: як це було

  • Фranko’: “Творчість – це захоплення, яке набирає обертів”

  • В Києві відбудеться перший український power-metal фестиваль

  • Zucchero – Black cat. Новий альбом відомого блюзера

Header Banner

УКРАЇНСЬКІ РОК-КЛІПИ 2000-Х

0

2000 рік – початок нової історії України. У цей період стрімко розвивається український шоу-бізнес, зокрема збільшується кількість музичних телепрограм. У зв’язку з цим музиканти розширюють поле своєї діяльності та починають знімати кліпи. Найбільшим поштовхом для розвитку власної музики стала Помаранчева революція 2004 року – у той час багато політиків залучали музикантів для агітації своїх виборців. Додаткове фінансування та підтримання певної ідеології допомогло не одному виконавцю вийти на велику сцену. Але не все було так добре, як нам хотілося б. Деякі гурти втратили своїх шанувальників або розпалися зовсім. Були й ті, хто залишився поза політикою, очолив ряди «неформатних».
Саме в цей час на екранах можна було побачити безліч різнопланових робіт від українських рок-музикантів. Деякі з них ми пропонуємо вам сьогодні пригадати.

2001 рік
Океан Ельзи – 911
“911” – пісня українського рок-гурту «Океан Ельзи», яка увійшла до альбому «Модель». Це експериментальна робота музикантів. У кліпі вдало екранізовано любов до машини, чим музиканти кидають виклик суспільству, закликаючи нас бути людьми, а не ставати схожими на роботів.

2002 рік
Мандри – Орися
У вересні 2002 року гурт Мандри випустив свій перший анімаційний кліп на пісню “Орися” з альбому “Легенда про Іванка та Одарку”. У результаті вийшла досить непогана інтерпретація народної пісні. “Орися” від Мандрів – це такий собі український мультфільм для дорослих.

2003 рік
Тартак – Хулігани
“Хуліганів”, як і “Наше літо”, знімали в мальовничому Львові. Колоритні вулички якнайкраще відтінюють деяку зухвалість та безтурботність поведінки хлопців. Драйвовий мотив та простенький текст українці наспівують і нині, коли в маршрутці чують знайому пісню.

2004 рік
Тартак – Наше літо
Від самого моменту виходу кліп на пісню “Наше літо” називали “бойовим гопаком для початківців”. Не можу не погодитись із цим твердженням, адже так воно і є. У відеороботі показані деякі з прийомів, якими володіли наші славні козаки, а звичайний хлопець (герой кліпу), який нарешті відірвався від буденності, починає їх опановувати. Ця пісня стала своєрідним гімном літа. Вона ніби закликає нас поглянути навкруги та зробити своє літо незабутнім.

2005 рік
Скрябін – Люди, як кораблі
Упродовж усього життя Андрій Кузьменко був різним. На його рахунку багато різнопланових альбомів і не один кліп. 2005 року побачила світ платівка “Танго”, у якій Скрябін постав зовсім іншим, кардинально змінивши звучання. “Люди, як кораблі” — це пісня про життя з усіма його нюансами. У кліпі немає нічого зайвого: нехитрі декорації, музиканти та музика. Цього виявилося достатньо, щоб зрозуміти той зміст, який нам хотіли передати.
До річниці трагедії, що забрала Андрія Кузьменка, багато виконавців переспівували “Люди, як кораблі”. У 2016 році гурт Антитіла презентував нову відеороботу на цю пісню. Музиканти намагалися надати пісні нового звучання, доповнити її новим настроєм та заразом не втратити зміст і характер, які вкладав у неї Кузьма.

Mad headsXL – Пісня світла
Хоч за своїми мотивами “Пісня світла” дуже нагадує “Надія є”, це не заважає їй бути особливою та інакшою. У кліпі панує атмосфера добра. Коли дивишся, одразу хочеться змінити хоча б щось у своєму житті на краще.
“…У що віриш те і буде
Про що мрієш те і буде
Як захочеш так і буде і буде і буде
Що собі ти уявляєш
Про що думаєш то маєш…”

ТОЛ – Хто я
Одразу ж після презентації цей кліп потрапив на вершину чарту “Ентер-мьюзік” і протримався там дев’ять тижнів. Відео візуально передає переживання головного героя, його внутрішній конфлікт.
“…Я інколи псих, інколи потвора, інколи янгол, інколи ніхто я…
Хто? Хто я? Хто?..”

2006 рік
Роллік’с – Частіше посміхайся
“Частіше посміхайся” – це дебютний кліп гурту Роллік’с, до того ж він увійшов до їхнього першого студійного альбому “МікрOFFONна переВІРКА”. Відеоробота побачила світ завдяки каналу М1 та вірі хлопців у власні сили. Взявши участь у конкурсі “Урбан Саунд” та здобувши перемогу, команда одразу ж відзняла кліп на фестивалі Snickers Urbaniя-2006.

Холодне Сонце – Тінь кохання
“Тінь кохання” – це перший кліп гурту. Задумливий та похмурий вигляд музикантів, хриплий голос вокаліста, чіткі музичні акценти – все це складає пазл лірично-готичної композиції. Кліп фактично є відеорядом із концертних виступів музикантів.

2007 рік
Фліт – Моя планета
“Моя планета” – перший повноцінний відеодоробок Фліту. У пісні музиканти розповідають про те, що вже давно тривожить усіх нас. Своїми діями, непорозуміннями, війнами людство знищує нашу планету, водночас більшість просто закриває на це очі, малюючи у свідомості власний світ. Досить уже сидіти в чотирьох стінах, аби мати омріяний спокій — треба діяти.
https://www.youtube.com/watch?v=EXmQKf8 HYPERLINK “https://www.youtube.com/watch?v=EXmQKf8PD8M”P HYPERLINK “https://www.youtube.com/watch?v=EXmQKf8PD8M”D8M

Карна – Ті, що танцюють на голові
Пісня увійшла до однойменного альбому “Ті, що танцюють на голові”. Драйв, вокал та музика малюють картинку безладу та несамовитості, адже саме така атмосфера панує в голові у творчих людей.

Мері – Місто
Трек “Місто” увійшов до дебютного альбому гурту “Меридіани”. Пісня стала офіційним гімном святкування 750-тої річниці міста Львова. В основу відеокліпу лягли записи «живих» концертів гурту та зйомки панорам Львова.
У своєму кліпі Мері пропонують власний погляд на життя “міста Лева”. А основна ідея відео спрямована на те, щоб звертати більше уваги на місця, де ми живемо, на свою “маленьку Батьківщину”, бо, можливо, саме з цього починається патріотизм.

2009 рік
Антитіла – Рожеві діви
“Рожеві діви” – доволі-таки неоднозначна робота у творчості гурту. За задумом режисера музиканти виступали в ролі знімальної групи, яка фільмує лесбійське відео, де однією з головних героїнь є дівчина оператора. На знімальному майданчику все виходить з-під контролю, стає неможливо зрозуміти, де проходить межа реальності. У кліпі поєдналися відверта картинка та досить драматичний сюжет, який є доволі актуальним на тлі розмов про права секс-меншин.

O.Torvald – Не грузи
Пісню “Не грузи” було видано окремо, поза альбомом, і вона одразу ж потрапила до ротації на радіостанціях. Одразу після виходу відеокліп потрапив до ефіру музичного телеканалу М1. Дія відбувається на засніженій вулиці Києва, простий сюжет який передає атмосферу зими, холоду та смутку.

АННА – Ніж
Трек “Ніж” увійшов до першого альбому «Карматреш» львівського ню-метал гурту. На підтримку альбому гурт вирушив у “Карматреш тур” 20 містами України, дев’ять концертів було відіграно з музикантами ТОЛу.
Якість відеороботи залишає бажати кращого, але незважаючи на це кліп повністю відображає сюрреалістичну картину світу з усією його жорстокістю.

2010 рік
Тінь Сонця – Місяцю мій
Майже після десяти років існування Тінь Сонця презентували свою дебютну відеороботу. Довгий час на концертах шанувальники запитували: “Коли буде кліп?”, але чи не вистачало грошей, чи часу, чи ще знаходились якісь причини для відстрочки. Та от нарешті перший кліп було відзнято. У ньому є все: і містика, й інтрига, і розгорнутий сюжет. Водночас у відео гурту відводилося провідне місце, адже вони мали показати себе з найкращого боку. На мою думку, їм це вдалося.

Автор: Анна Бабич


Про Автора

Comments:

Коментарі відсутні

Скасувати відповідь

Оркестр Че.

Початок ХХІ ст. став дуже плідним для появи нових гуртів. Переживши черговий кінець світу, музиканти вирішили, що слід жити й творити далі, і тому на ...